De nulde lijn

Home » Zelfonderzoek » De nulde lijn

De nulde lijn, wat is dat?

De nulde lijn, dat is de basis, de bodem, waarop alles rust. Het is een concept dat in de gezondheidszorg veel wordt gebruikt. In het gezondheidsonderzoek nog niet. Daar brengen wij verandering in aan.

De nulde lijn in de ZORG

In de gezondheidszorg is het in Nederland gebruikelijk om te spreken over eerste-, tweede- of derdelijnszorg. Daarmee worden verschillende niveaus van zorg bedoeld. De eerste zorglijn is de huisarts, de tweede is verbonden met lokale en regionale ziekenhuizen en paramedische diensten, de derde wordt belichaamd door de gespecialiseerde academische ziekenhuizen en zorgcentra.

Toch wordt de nuldelijnszorg steeds meer erkend, namelijk als de burger die voor zijn of haar eigen gezondheid zorgt. Vooral rondom gezond leefstijlmanagement wordt de nuldelijnszorg steeds belangrijker, al dan niet in combinatie met ondersteuning uit het sociale netwerk van familie, vrienden en buurt van de betrokkene. Soms wordt met de nulde lijn ook verwezen naar publieke gezondheid, de voorzieningen die getroffen zijn en waar men van aanneemt dat die voor iedereen van belang zijn, zoals schone lucht en water.

De nulde lijn in het gezondheidsONDERZOEK

Deze niveaus van gezondheidszorg geven een helder beeld van de verschillende verantwoordelijkheden en  mogelijkheden op elk niveau. Voor het onderzoek naar gezondheid ontbreekt een dergelijk beeld. Als je al van niveaus’ of lijnen van onderzoek kunt spreken, dan hooguit over toegepast en fundamenteel onderzoek.. Meestal verbonden aan enerzijds hogescholen en anderzijds academische centra, en soms aan het bedrijfsleven. Je kunt spreken van een tweede of derde lijn. In ieder geval is het gezondheidsonderzoek belegd bij professionals en de complete infrastructuur van onderzoek is daarop ingericht.

ZelfOnderzoek Netwerk Nederland (ZONN) vindt het hard nodig om deze infrastructuur uit te breiden met wat we de nulde lijn van het gezondheidsonderzoek noemen.

Wij stellen dat de observatie- en experimentele capaciteiten van burgers de basis vormen van gezondheidsonderzoek. Deze capaciteiten vormen de nulde lijn van het onderzoek. Hun onderzoeksinspanningen leiden tot maatwerkoplossingen voor de betrokken burgers zelf. Ook ontstaan hypothesen die mogelijk gezondheidswaarde hebben voor anderen, maar verder moeten worden onderzocht.

Wat moet er gebeuren?

In de afgelopen jaren is op verschillende manieren gepoogd om de onderzoeksinspanningen van burgers te koppelen aan de professionele infrastructuur. Dit loopt ondanks goede bedoelingen vaak spaak en stuit op verschillende barrières. In essentie gaan die steeds over hetzelfde: de infrastructuur is niet toegesneden op de onderzoeksinspanningen van burgers.

Zo ontbreekt het aan passende methodologie, ethiek, financiering, publicaties, opleiding, financiering en data-infrastructuur, constateerden enkele vooraanstaande patiëntenorganisaties al in 2019. De waardevolle onderzoeksinspanningen van burgers en patiënten in het gezondheidsdomein blijven zo ongebruikt. De missie van ZONN is om hier verandering in aan te brengen. Over vijf jaar is wat ons betreft de nulde lijn van het gezondheidsonderzoek een normaal en erkend gegeven.

Meedoen?

ZONN staat niet alleen in deze ambitie. We werken samen met onze communities en partners. Kan jouw community of organisatie zich vinden in dit vergezicht? En heb je ideeën om het te realiseren?  Sluit je aan >>

Congres Citizen Science for Health in Enschede, 29 oktober 2023

Wat is nodig om zelfonderzoek verder te brengen?

Wat is er nodig om zelfonderzoek verder te brengen, en wat kunnen de diverse partijen in de gezondheidssector daaraan doen? De zelfonderzoekers delen hun ervaring en de uitdagingen die ze tegen zijn gekomen in het verder brengen van hun bevindingen. Wat is volgens hun nodig in Nederland om de kennis te verbreden en verbinden met de wetenschap, de gezondheidssector, ten dienste van de patiënt?

Hoe wij werken

ZelfOnderzoek Netwerk Nederland (ZONN) maakt zichtbaar wat er aan zelfonderzoek rondom gezondheid gebeurt in Nederland.

Onze partners

ZelfOnderzoek Netwerk Nederland werkt samen met diverse organisaties die menskracht, middelen en morele steun beschikbaar stellen.

Hoe doe ik zelfonderzoek

Zelfonderzoek is één van de meest alledaagse bezigheden en kan op veel verschillende manieren. Wij helpen je bij de vraag hoe je dat kunt doen.